Packing tips

Packing tips

ENG: For me my travels start the moment I start planning them. I’m huge organization freak, so I love my travels to be planed very well.  Here are my top 7 tips for perfect packing! 

SRB: Za mene putovanje počinje od momenta kada krenem da planiram svoj put i počnem da se pakujem! Ja sam potpuni ludak što se tiče organizacije i planiranja, pa volim besprekorno da isplaniram svoj put, koliko god je to u mojoj moći. Stoga, evo mojih top 7 saveta, kako da se spakujete bez greške!

1. Turistički vodič / Travel guide

 

Kada odaberem svoju destinaciju. obazevno nabavim turistički vodič o toj destinaciji! Volim da znam što više o određenom gradu, državi, turističkom mestu, pre nego što odem na odmor. Ta taj način mogu da se organizujem šta želim da posetim za vreme svog putovanja. 

When I choose my destination, the first thing I do is to buy a travel guide for that destination. I love to learn a lot about specific city, country or tourist destination, before I go there. In that way I can decide what I’m going to visit during my vacation. 

2. Vremenska prognoza / Weather forecast

 

Pre nego što počnem sa pakovanjem, obavezno pogledam vremensku prognozu za određeni period i određenu destinaciju, tako mogu da znam kakvu odeću da ponesem. Bez obzira da li idem na letovanje, uvek može da se desi neki hladniji dan, stoga moram poneti i nešto toplije. 

 

Before I start packing my clothes, I check out the weather forecast for destination I’m going to visit and for that period, in that way I know what kind of clothes I’m going to take with me. It doesn’t matter if I’ going to the seaside there can be some colder days, so I have to pack something warmer to wear.

 

3. Napravite listu / Make a list

 

Kada se pakujem, ili spremam za letovanje, ne pravim samo jednu, već više lista. Jedna lista je za garderobu, jedna za higijenu, jedna za dodatke ( npr. knjige, mobilni telefon, muzika..) i jedna sa obavezama koje  moram da završim pre polaska. Ova poslednja lista mi je najvažnija jer služi da me podseti da ne zaboravim nešto ( pasos, novac…). Ona je zalepljena na vidnom mestu u mojoj sobi i pre nego što krenem na put obavezno je pregledam. 

 

When I pack my bag, or I’m getting ready for my vacation, I make a list. In fact it isn’t just one list, I make a few lists. One for my clothes, one for toiletries, one for accessories ( books, music, mobile phone…) and one more for all the things I have to do before I go to vacation. The last one is the most important for me, in that way cannot forget anything. I stick the reminder in a prominent place in my room and check it before going.

4. Izaberite odevene kombinacije / Plan your outfits 

 

Pre svakog putovanja, odredim odevne kombinacije za svaku priliku, za  plažu, ručak, izlazak, ili sam put do destinacije. Evo nekih saveta za pakovanje garderobe:

 1. napravite spisak 
 2. odredite odevne kombinacije
 3. sve nepotrebno izbacite sa spiska!
 4.  na dnu kofera pakujem peškire, zatim garderobu, cipele, torbe pa onda ostale sitnice kao što je kozmetika, dokumenta, knjige časopisi, muzika…
 5.  cipele pakujem u kese pa tek onda u kofer kako se ne bi osštetile i isprljale ostalu garderobu.
 6.  nakit- kutije ili kesice
 7. obavezno još jedno pre polaska proverite spisak!!!
 8.  spakujte se dan-dva pre putovanja!

Before every trip or vacation I take, I plan my outfit, for beach, lunch, clubs, or bus or plain outfit. Here are some tips for packing your wardrobe :

 1.  make a list
 2. organize your outfits
 3. all the thing you don’t need remove from your list
 4. first pack your towels, clothes, shoes, bags then cosmetics, books, magazines, music, documents
 5. I pack my shoes in bags then in my suitcase. In that ways they are protected from damage and my clothes can’t get dirty.
 6.  all my jewelry I pack in boxes or bags
 7.  be sure to check your list before your departure
 8.  pack a day or two days before your trip!

5. Dokumeta, novac… / Documents, money…

 

Na vreme spakujte i proverite vaša dokumenta ( pasos, zdravstvenu knjižicu, ličnu kartu..), novac, kartice, vaučere i rezervacije.

 

Check on time your documents ( passport, identity card, health card…), money, cards, vouchers and reservations.

 

6. Ručna apoteka / Hand pharmacy

 

Obavezno ponesite sa sobom malu ručnu apoteku sa dezinfekcijskim sredstvom, hanzaplastom, kremom protiv opekotina, i lekovima. 

 

Be sure to bring along a small pharmacy with a hand disinfectant, band-aids, anti-scald cream, and medicines. 

 

7. Sredstva za higijenu i kozmetika / Toiletries and Cosmetics

 

Što se tiče pakovanja kozmetike za more, ono što je najvažnije da ponesete pored sredstava koje koristite za svakodnevnu upotrebu jesu krema za sunčanje sa zaštitnim faktorom, piling za kožu, mleko za telo posle sunčanja, pakovanje za određeni tip kose, kozmetičke preparate za obnovu i zaštitu kose od sunca i morske vode, kao i labelo za usne. 

 

The most important things to take with you beside your everyday cosmetics are  suntan cream with SPF for face,peeling for your skin, hair repair, products for certain type of hair, and lip balm. 

e1084b03ca5fade7ceb5f0cc78f152d1

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s